Hoppa till innehåll

Sveafastigheter Bostads plusenergihus Neptun nomineras till Årets Bygge 2019

Sveafastigheter Bostads plusenergihus kvarteret Neptun har av Byggindustrin nominerats till det prestigefyllda Årets Bygge 2019. De tre hyreshusen,  miljöbyggnad Guld, utgör en viktig del av Västerås hållbara stadsdel Öster Mälarstrand.

Inflyttning i de 121 hyresrätterna har skett från juni till november 2018 då Neptun invigdes av kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck. Neptun består av 1282 kvm högeffektiva solceller med 20 % verkningsgrad samt bergvärmepump i kombination med golvvärme och återvinningsaggregat. Ett internt elnät gör att hyresgästerna får närproducerad el från hustaket. Neptun har installerat det världsunika 3eflow-systemet där varmvattenledningarna är tomma när de inte används, 99 % av tiden. Vattnet i källarens varmvattentank fyller rören till varje enskild kran när den öppnas och minskar energiförlusterna i varmvattencirkulationen.

 

Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

”För hundra år sedan hade Västerås ett nyinvigt och toppmodernt ångkraftverk. Nu är ångkraftverket avvecklat. Men på före detta kolkajen på tomten intill ligger tre nya huskroppar som producerar kraft inte bara åt sig själva, utan även åt andra. Nu nomineras plusenergihusen i kvarteret Neptun till Årets Bygge 2019”.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel ”Västerås byter ångkraft mot nya plusenergihus” om Kvarteret Neptun och se filmreportaget om projektet här: http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vasteras-byter-angkraft-mot-nya-plusenergihus-27622

Byggherre är Sveafastigheter Bostad, byggentreprenör är H2 Entreprenad, konstruktör är Stiba och arkitekt är Alessandro Ripellino Arkitekter.

”Vi är otroligt stolta över att ha byggt ett av de största plusenergihusen i landet som miljöbyggnad Guld och att det nu har nominerats till Årets Bygge. Hållbarhet i alla former är ett viktigt fokusområde för oss, säger Svante Jernberg, vd Sveafastigheter Bostad.”

Sveafastigheter Bostad utvecklar nu ytterligare ett plusenergihus i Västerås, kvarteret Hydran, där de 96 hyreslägenheterna i form av trygghetsboende kombinerar solenergi med stadens fjärrvärme.

Om Årets Bygge
Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som lyfter exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.  http://aretsbygge.nu/

För mer information:
Svante Jernberg, VD Sveafastigheter Bostad
070 222 12 00, svante.jernberg@sveafastigheterbostad.se

Ylva Åborg, partner och ansvarig arkitekt, Alessandro Ripellino Arkitekter
08 408 05 909, Ylva@a-ripellino.se

Sveafastigheter Bostad är en ledande utvecklare och förvaltare av hållbara bostäder och vårdboenden i primärt Storstockholm och Mälardalsregionen. Sveafastigheter Bostads kärnvärden är att vara en pålitlig och närvarande förvaltare, en innovativ och kreativ utvecklare, en långsiktig samhällsbyggare samt en proaktiv och drivande partner.